Hem
Compliance
Ansvarsfullt företagande
Om företaget
Produkter
Projektering och support
Infotek
Referensprojekt
Kontakt
Sök
Logga in

Skräddarsydda spårväxlar anpassas efter bangården

På bangårdar är utrymmet ytterst begränsat och många spårväxlar är specialanpassade. Genom noggranna kontroller säkerställs att nya ersättningsväxlar får plats på Alnabruterminalen.
– Det blev en succé när växlarna levererats, säger BaneNors representant.

På bangårdar är det många spår och spårväxlar som ska få plats på en förhållandevis liten yta. Så är det även på Alnabruterminalen i Oslo. Därför Vossloh ofta gör platsbesök innan en leverans för att säkerställa att en beställd spårväxel får plats.

Alnabruterminalen

Uppdrag: Årlig leverans av spårväxlar.

Plats:
Oslo.

Kund:
BaneNor.

Alnabruterminalen i Oslo är navet i Norges järnvägsgodstransport. Årligen passerar 500 000 containrar bangården, där det finns cirka 165 spårväxlar.

Vossloh har under många år levererat spårväxlar till terminalen. Antalet varierar från år till år, men under 2019 levererades exempelvis tre stycken.

Någon som är nöjd med samarbetet mellan BaneNor och Vossloh är Kjell Ivar Ødegård, som under många år var tilstandskontrollør i Alnabru och som sedan mitten av år 2019 är faglig leder för landsdelen Østlandet på BaneNor.

– Samarbetet med Vossloh har varit väldigt bra. Vi på BaneNor har varit med i hela processen när vi beställt nya spårväxlar till Alnabru, allt från att vi tillsammans har tittat på växlarna på bangården till att vi godkänt växlarna på Vosslohs fabrik i Örebro, säger han och fortsätter:

– Vi har fått till det väldigt bra med transporterna till Norge, alla växlarna levererades av Vossloh i rätt tid. Det blev en succé när växlarna levererats – samtliga av de cirka 50 spårväxlar jag varit med och beställt har verkligen passat där de ska.

Precis som på alla bangårdar är nämligen utrymmet på terminalområdet i Alnabru väldigt begränsat och växlarna ligger mycket tätt. Många spårväxlar är skräddarsydda för exakt det utrymme växeln har till förfogande. När en spårväxel på bangården ska bytas ut går det därför inte bara att beställa en standardväxel. Lösningen är att Vossloh, förutom att utgå ifrån terminalens spårplan, också ofta gör platsbesök.

– Det gäller att ta hänsyn till växlarna framför och bakom spårväxeln som ska bytas ut. Allt från sliprar och rällängder måste skräddarsys efter platsen för att säkerställa att den nya växeln passar, säger Andreas Rydén, Key account manager på Vossloh.

Under besöket kontrollmäts främre och bakre delen av växeln, samtidigt som placering av både driv och isolerskarvar noteras. Även omgivningen kontrolleras för att se om det finns andra spårväxlar som påverkar utformningen av växeln.

– Utifrån besöket och spårplanen undersöker vi sedan om det istället för speciallösningar går att använda standarddetaljer. Genom att undvika att bygga speciallösningar får vi ner leveranstiderna, samtidigt som det blir lättare att beställa reservdelar i framtiden, säger Andreas Rydén.

 
 
Fler kundprojekt »
lll
Provided by Webforum