Hem
Compliance
Ansvarsfullt företagande
Om företaget
Produkter
Projektering och support
Infotek
Referensprojekt
Kontakt
Sök
Logga in

Stor spårväxel installerad i tunnel

En tunnel med begränsat utrymme kombinerat med en väldigt stor växel. Receptet för en lyckad spårväxelinstallation var en minutiös planering, prefabricerade spårväxlar och en spårgående kran med en ledad midja.

Installationen av en spårkorsning i tunnelmynningen vid depåområdet i Lodalen görs smidigt tack vare Vosslohs spårgående och midjestyrda Kirowkran.

Lodalen, Oslo

Uppdrag: Leverans och installation av en spårkorsning, två dubbla korsningsväxlar, fyra enkelväxlar.

Plats:
Lodalen, Oslo

Kund:
Bane NOR

En av tunnlarna som finns vid depåområdet i Lodalen, Oslo, leder bland annat in till en gammal tågtvätthall. Spårväxeln, som ligger vid tunnelmynningen var gammal och behövde bytas ut. Sommaren 2019 var därför Vossloh på plats för att ersätta den stora cirka 65 meter långa växeln, som består av en spårkorsning och två dubbla korsningsväxlar, modell DKV-S54-190-1:9.

Spårkorsningen, som ligger i tunnelmynningen, var med sin längd på runt 17 meter för stor för att transportera på järnvägen. Därför prefabricerades denna del vid byggplatsen av entreprenören, medan de båda dubbla korsningsväxlarna prefabricerades i Vosslohs fabriker i Ystad och Örebro.

Utan kranen hade det varit omöjligt att installera växeln så smidigt i tunneln.

Bygget av spårkorsningen gjordes utanför tunneln, vid sidan om spåret. Sedan lyfte Vossloh den på plats med hjälp av sin spårgående Kirowkran, som även användes till att lägga de andra spårdelarna på plats.

Eftersom utrymmet på depåområdet och i tunneln är begränsat så är kranen en överlägsen installationsmetod. Den är nämligen midjestyrd – det vill säga att motvikten kan fixeras samtidigt som kranen vrids i sidled i upp till 30 graders vinkel. Det gör att den kan användas även där det är väldigt trångt, som bredvid trafikerade spår eller i tunnlar.

– Utan kranen hade det varit omöjligt att installera växeln så smidigt i tunneln. En mobilkran hade inte gått att använda i det trånga utrymmet och med hjullastare riskerar man att skada växeln och spåret allvarligt. Alternativet hade varit att platsbygga allting i tunneln, vilket hade varit väldigt tidskrävande, säger Ronald Michelsen, arbetsledare för Kirowkranen.

Utöver installationen i tunneln installerades även fyra enkla spårväxlar, EV-S54-190-1:9, i Lodalen med hjälp av kranen. Allt inom loppet av två dagar.

 
 
« Tillbaka
lll
Provided by Webforum