Hem
Compliance
Ansvarsfullt företagande
Om företaget
Produkter
Projektering och support
Infotek
Referensprojekt
Kontakt
Sök
Logga in

Logistiskt krävande sommar på Getingmidjan för andra året i rad

Under en exceptionellt arbetsintensiv och logistiskt krävande sommar levererade Vossloh sju nya växlar till Tegelbacken, fem kryssväxlar i Södertunneln, ballastfritt spår till den nya Söderströmsbron och två skräddarsydda dilatationer till Riddarholmen.

Tågsträckan Getingmidjan kallas så av en anledning. Det är trångt både i vanliga fall och när spårarbeten ska utföras. Att Vossloh har tillgång till en spårgående kran och ett eget tåg för transport av växelsektioner var nödvändigt för att kunna lösa uppdraget på utsatt tid.

Getingmidjan

Uppdrag: Leverans av sju nya växlar till Tegelbacken, fem kryssväxlar i Södertunneln, ballastfritt spår till den nya Söderströmsbron och två skräddarsydda dilatationer till Riddarholmen.

Plats:
Stockholm

Kund:
Trafikverket

Sträckan mellan Stockholm Centralstation och Stockholm Södra är den mest trafikerade i Sverige. Anläggningen är till stora delar från 1950-talet och har nått sin tekniska livslängd. Varje sommar 2018–2020 stängs därför sträckan av under åtta veckor för att rustas upp. I år var det dags för delprojekt två.

Tågsträckan kallas Getingmidjan av en anledning – den har under lång tid varit en flaskhals i järnvägen i vanliga fall och där är trångt även när spårarbeten ska utföras. Att Vossloh har tillgång till både en spårgående kran och ett eget tåg för transport av växelsektioner är inte bara värdefullt utan nödvändigt för att kunna lösa uppdraget på utsatt tid.

Vid midnatt 24 juni stängdes trafiken av. Redan samma dygn var Vossloh på plats och rev de gamla växlarna under två dagar. Parallellt pågick förberedelser i fabriken i Örebro.

”Det gick bra. Vi höll våra tider som vi hade fått tilldelade och löste uppgiften till hundra procent på utsatt tid.”

De nya prefabricerade växlarna fraktades på järnväg med Vosslohs specialbyggda vagnar hela vägen från Örebro till Stockholm. Måndagen 1 juli anlände tåget till spår 17 på Stockholm Centralstation och växlade ut rätt sektioner till rätt spår.

Sju enkelväxlar på Tegelbacken

Totalt lades sju nya växlar vid den södra infarten till centralstationen. Tre växlar lades med två timmars mellanrum på måndagen och fyra med samma tidsintervall på tisdagen. Samtliga placerades på rätt plats med millimeterprecision med hjälp av den spårgående kranen. Därefter lade entreprenören skarvjärn när växlarna var på plats.

– Det gick bra. Vi höll våra tider som vi hade fått tilldelade och löste uppgiften till hundra procent på utsatt tid, säger Fredrik Johansson, projektledare för prefabrikation och logistik på Vossloh.

Klockan 19 på tisdagen var avetableringen klar och tåget kördes hem till Örebro. Redan två dagar senare var tåget i Norge för leveranser till Bekkelaget, medan andra arbeten utfördes av entreprenörerna på Getingmidjan.

Totalt sju växlar placerades på Tegelbacken vid infarten till Stockholm Centralstation. Samtliga placerades på rätt plats med millimeterprecision med hjälp av den spårgående kranen.

Intensiv sommar krävde grundlig planering

Sommaren 2019 var nämligen exceptionellt arbetsintensiv för Vosslohs medarbetare och den spårgående kranen. Mellan vecka 26 och vecka 33 arbetade Vossloh växelvis på entreprenad för Trafikverket och Bane NOR på 20 olika driftplatser.

– Det var ett frenetiskt åkande fram och tillbaka mellan Sverige och Norge, säger Fredrik Johansson.

Under sju veckor genomfördes 65 leveranser. Allt skedde med bara någon dags mellanrum för omlastning i Örebro före respektive avlämning. Vossloh klarade det krävande tidsschemat, vilket inte hade varit möjligt utan den spårgående Kirowkranen.

Kryssväxlar i Södertunneln

En milstolpe under sommarens arbete på Getingmidjan var när Vossloh lade kryssväxlar inne i Södertunneln mellan Stockholm Södra och Söderströmsbron.

Arbetet ägde rum tidigt på morgonen måndagen 29 juli och tisdagen 30 juli samtidigt som pendeltågen gick enligt tidtabell. Pendeltrafiken går under Södertunneln men det är samma infart från Årstatunneln. För att inte vara i vägen för pendeln måste växelläggningen ske enligt ett minutiöst planerat schema.

– Det är bara på morgonkvisten vi kan växla oss in i tunneln när vi kommer från Älvsjö gods, säger Fredrik Johansson.

På morgonkvisten 29 och 30 juli placerades kryssväxlar i Södertunneln. Vosslohs eget tåg möjliggör att allt material kan lossas från vagnarna inne i tunneln.

Den spårgående kranen är snabb och anpassad för trånga utrymmen. Tack vare den är det möjligt att utföra spårarbetet utan att riva kontaktledningarna. Tåget möjliggör att allt material kan lossas från vagnarna inne i tunneln.

– Det hade inte gått på den tiden utan kranen. Då hade det tagit ungefär en vecka, nu hade vi två nätter.

Vossloh levererade även två dilatationsanordningar på lastbil till Riddarholmen 23 juli samt en komplett ballastfri lösning med eget befästningssystem till den nya Söderströmsbron. Läs mer om det här:

Därför var ballastfritt spår den bästa lösningen på Söderströmsbron

Måndagen 19 augusti släpptes trafiken på igen klockan 04.57 på morgonen.

 
 
« Tillbaka
lll
Provided by Webforum