Hem
Compliance
Ansvarsfullt företagande
Om företaget
Produkter
Projektering och support
Infotek
Referensprojekt
Kontakt
Sök
Logga in

Rekordsnabb växelinstallation på Södra stambanan

Under en vecka levererade och installerade Vossloh 16 växlar på fyra olika driftplatser längs Södra stambanan. Trots tuffa utmaningar gick installationen rekordsnabbt – tack vare noggrann planering, Kirowkranen och Vosslohs eget tåg för växeltransport.


Södra stambanan mellan Malmö och Stockholm är en av Sveriges viktigaste och hårdast trafikerade järnvägslinjer. Vossloh är en av flera aktörer som i tätt samarbete arbetar för att säkerställa driften. Från Vossloh beställde Trafikverket 16 växlar av modell EV-60E-580-1:15. Delar av sträckan mellan Hässleholm och Alvesta stängdes av under vecka 20 och växlarna levererades till Osby, Tunneby, Mosselund och Diö Norra i två etapper.

– Det var väldigt mycket andra pågående arbeten ute på spåren, långa sträckor mellan driftplatserna och två olika beställare. I Osby, Tunneby och Diö var Trafikverket direktkund. I Mosselund var Vossloh underleverantör till en annan entreprenad, säger Fredrik Johansson, projektledare för prefabrikation och logistik.

Uppdrag på Södra stambanan

Uppdrag: Leverans och installation av 16 enkelväxlar på fyra driftplatser.

Plats:
Osby, Tunneby, Mosselund och Diö.

Kund:
Trafikverket.

Noggrann planering av logistiken

Samtliga växlar prefabricerades och monterades i fabriken i Örebro och lastades på tåget under vecka 19. Planering och samarbete inför installationen sparade värdefull tid på plats. Tillsammans med entreprenören bestämdes en ordning för var de skulle börja och vilka växlar som skulle läggas först för att inte bli instängda.

– Vi förberedde minutiöst när och på vilka spår vi skulle köra för att komma fram med både Kirowkranen och med det egna tåget, säger Fredrik Johansson.

Tack vare den grundliga planeringen I Örebro levererades växlarna till rätt spår i rätt ordning, säkert och effektivt. Den spårgående kranen gjorde det sedan möjligt att placera växlarna med millimeterprecision.

Första etappen

Arbetet påbörjades i Osby mitt på den avstängda sträckan mellan Hässleholm och Älmhult. Det 17 vagnar långa tåget lastade med växelsektioner ställdes upp på en bangård på ett industriområde i Osby där man växlade ut rätt vagnar till rätt läggplats.

”Vi var extremt snabba på de åtta första växlarna då vi lade en växel var fyrtionde minut. Det var fintrimmat.”

Med start på måndag eftermiddag i vecka 20 lade Vossloh fyra växlar på platsen. Samtidigt transporterades två växlar på lastbil till Mosselund där en entreprenör tog emot med mobilkran.

– Efter att vi lagt växlar i Osby åkte vi norrut till Tunneby och fortsatte läggningen av fyra växlar. Direkt efter Tunneby gick vi tillbaka ner till Osby, hämtade växeltåget och åkte ner mot Mosselund där vi väntade på att få lägga två växlar till.

Så fort installationen i Mosselund var klar fortsatte teamet norrut och ställde upp tåget i Hästveda på onsdag morgon den 15 maj innan avfärden hem till Örebro för omlastning med fyra växlar till Diö Norra.

Vosslohs eget tåg med 17 vagnar transporterade både växelsektioner och den spårgående kranen till Osby. Tåget ställdes upp en bangård på ett industriområde där man växlade ut rätt vagnar till rätt läggplatser.

Andra etappen

Fredagen den 17 maj gick tåget tillbaka söderut. Kirowkranen etablerades i Eneryda och sedan färdades kranen och tåget på två spår till Diö Norra där de fyra sista växlarna installerades. När allt var klart vände tåget åter hem till Örebro på lördag morgon.

Med start på måndag eftermiddag i vecka 20 lade Vossloh fyra växlar i Osby – en oerhört snabb installation tack vare den spårgående kranen.

Fredrik Johansson är nöjd med leveransen och installationen som skedde utan hinder i växellägena.

– Vi var extremt snabba på de åtta första växlarna då vi lade en växel var fyrtionde minut. Det var fintrimmat. Vosslohs arbete på platsen är nu helt färdigt.

Vosslohs arbete på platsen är nu helt färdigt.

– Vi har bytt ut växlar från 1970-talet, det kommer att underlätta enormt. Det finns reservdelar att få tag i mycket snabbare och driftsäkerheten blir mycket högre. En driftsäker anläggning gör att tågen håller tiden bättre, säger Fredrik Johansson.

Svetsning av spåret i Mosselund.

 
 
« Tillbaka
lll
Provided by Webforum