Hem
Compliance
Ansvarsfullt företagande
Om företaget
Produkter
Projektering och support
Infotek
Referensprojekt
Kontakt
Sök
Logga in

16 växeldelar installerade – på tolv timmar

Under påskhelgen installerade Vosslohs spårgående Kirowkran 16 växeldelar i Varberg och tre i Åkarp. Tack vare tidseffektiv planering blev spårarbetet klart sju timmar tidigare än beräknat.

Under långfredagen var Kirowkranen på plats i Varberg, där den installerade 16 växeldelar på tolv timmar.

Installation i Arlöv/Åkarp och Varberg

Uppdrag:Leverans och installation av en plus fyra enkelväxlar samt installation av fyra bakpartier.

Plats:
Mellan Arlöv och Åkarp samt i Varberg.

Kund:
NRC Group.

I åratal har den begränsande järnvägskapaciteten mellan Malmö och Lund bidragit till trafikstörningar mellan städerna. För att bli av med flaskhalsen byggs därför sträckan ut från två- till fyrspår. Som en del i projektet installerades en tillfällig byggväxel mellan Arlöv och Åkarp under natten mellan skärtorsdagen och långfredagen, en enkelväxel modell EV-60E-300-1:9. Den ska leda in trafiken på ett tillfälligt spår vid sidan av bygget och kommer att användas fram till 2024.

– Installationen gick fantastiskt bra. Entreprenören var väl förberedd. I kombination med användningen av vår spårgående Kirowkran gjorde det att vi kunde lägga växeln betydligt snabbare än vi beräknat. Istället för fyra timmar tog det mindre än tre, säger Ulf A Olsson, arbetsledare för Vosslohs Kirowkran.

Kranen är en oslagbar installationsmetod, både ekonomiskt och tidsmässigt.

Snabb förflyttning

Installationen i Arlöv/Åkarp var påskhelgens första. Direkt efter att arbetet var klart körde kranen vidare till Varberg, med ett kort stopp i Falkenberg för att hämta upp växeldelar.

Så fort installationen mellan Arlöv och Åkarp i Skåne var klar kördes Vosslohs Kirowkran iväg till nästa installation i Varberg.

Under eftermiddagen på långfredagen var Kirowkranen framme i Varberg och installerade fyra stora enkelväxlar, EV-60E-760-1:15, som tillsammans bildar två övergångsväxlar mellan de befintliga spåren. Dessa växlar skapar möjlighet för passerande trafik att byta spår utanför Varbergs station – en flexibilitet som innebär en stor fördel om något spår skulle vara avstängt. Det är också en första förberedelse som möjliggör bygget av den järnvägstunnel som ska anläggas under Varberg.

Snabbare än konventionella metoder

En prefabricerad växel från Vossloh levereras vanligen i tre delar – tunganordning, mellanparti och korsningsparti. Inkopplingen mellan växeln och spåret – det så kallade bakpartiet – byggs oftast på plats efter att växeln är lagd. Men i Varberg behövde installationen gå väldigt snabbt. Därför prefabricerade entreprenören bakpartierna och bad Vossloh att lyfta dem på plats med Kirowkranen. Det gjorde att man totalt hade hela 16 delar att lägga.

– Att använda kranen är en oslagbar installationsmetod både ekonomiskt och tidsmässigt. Vi är minst dubbelt så snabba som vid en konventionell installation.

16 delar installerade på tolv timmar

Precis som i Arlöv/Åkarp så hade entreprenören i Varberg gjort ett gediget förarbete, vilket gjorde att Kirowkranen kunde användas optimalt. Installationen gick sex timmar snabbare än beräknat och blev klar på bara tolv timmar.

– Med vår hjälp får entreprenören mer tid att hinna färdigställa sitt arbete. Det är det vi är bäst på, säger Ulf A Olsson.

 
 
« Tillbaka
lll
Provided by Webforum