Hem
Compliance
Ansvarsfullt företagande
Om företaget
Produkter
Projektering och support
Infotek
Referensprojekt
Kontakt
Sök
Logga in

Installerade stor växel på tre halvtimmesluckor

Trafikerade spår på båda sidor och endast tre halvtimmesluckor med avstängd trafik. Trots besvärliga förutsättningar hann Vossloh installera en spårväxel i norska Lillestrøm.

Lilleström

Uppdrag: Leverera en dubbel korsningsväxel.

Plats:
Lilleström.

Kund:
Banenor.

I Lillestrøm, strax nordost om Oslo, upptäckte man med relativt kort varsel att en gammal dubbel korsningsväxel behövdes bytas ut. Ett kort förebud innebär ofta att man endast får kort tillgång till järnvägen för service. För att klara byta spårväxeln utan att stänga av trafiken några längre stunder så bokad Banenor in Vossloh och bolagets spårgående Kirowkran.

I tre omgångar på vardera en halvtimme i stöten stängdes spår fyra i Lillestrøm av i juni år 2018. Dessa tre halvtimmesluckor var den tid som gavs för installationen av den nya dubbla korsningsväxeln, en S54 med ekslipers, vilken i princip består av fyra korta enkelväxlar.

Utan kranen så hade spåret behövt vara totalavstängt under cirka tio timmar. Nu var bara ett spår avstängt under tre stycken halvtimmes-luckor.

Kan arbeta bredvid trafikerat spår

För att hinna med under de korta tidsfönsterna så etablerade Vossloh sin spårbundna Kirowkran innan det första fönstret. Då kunde de även lägga två av växelns delar trots att det inte fanns en lucka.

Eftersom det var trafik på intilliggande spår så var man tvungna att invänta fönster när spåret av avstängt – totalt tre stycken halvtimmesluckor. – Vi anpassar oss efter trafiken för att göra installationen så smidig som möjligt och minimera störningarna, säger Fredrik Johansson.

– Trafiken fanns på spår fyra och sju, så vi kunde stå på spår fem och lägga växeldelarna på spår sex, säger Fredrik Johansson, projektledare för prefabrikation och logistik på Vossloh.

Att det går att arbeta med Kirowkranen trots trafik på intilliggande spår beror på kranens ledade midja. Den gör att motvikterna baktill på kranen kan låsas så att de står parallellt med spåret, samtidigt som själva kranen ändå kan vridas i upp till 30 grader.

Minimerar installationstiden

Vossloh var på plats i sex timmar, men själva växelläggningen tog bara två. Hade inte Kirowkranen funnits på plats så hade man varit tvungen att stänga av trafiken under en mycket längre tid. Om man byggt en ny spårväxel direkt i gropen, istället för att använda en prefabricerad växel, så hade spåret varit avstängt i flera dagar. Att installera en prefabricerade växel utan Kirowkranen hade också varit mindre effektivt.

– Utan kranen så hade spåret behövt vara totalavstängt under cirka tio timmar. Nu var bara ett spår avstängt under tre stycken halvtimmes-luckor. Det är en avsevärd skillnad.

 
 
« Tillbaka
lll
Provided by Webforum