Hem
Ansvarsfullt företagande
Om företaget
Organisation
Forskning och utveckling
Möt våra medarbetare
Historik
Kunder och referenser
Legal information
Produkter
Projektering och support
Infotek
Referensprojekt
Länkar
Kontakt
Sök
Logga in

Björns nyfikenhet gav karriären en skjuts

Under hela sitt liv har Björn Lundwall skruvat isär prylar för att ta reda på hur de fungerar. På Vossloh utvecklades intresset till en profession. Som produktutvecklare är han ständigt på jakt efter en smartare lösning.

Björn Lundwall, produktutvecklare på Vossloh Nordic Switch Systems.

Björn Lundvall

Anställd på Vossloh sedan: 1982

Bor:
I Örebro

Utbildning:
Verkstadsteknisk linje (gren plåt och svets), 4-årig teknisk linje (gren maskin), påbyggnadsutbildningar inom ledarskap och lean production.

En vanlig dag på jobbet: Innehåller en kombination av teknik, matematik och möten med människor.

– Jag köpte radioapparater som barn och skruvade isär dem. Sedan fick jag inte ihop dem igen, säger Björn Lundwall med ett skratt.

Nyfikenheten och viljan att förstå hur saker är konstruerade är numera en del av hans arbete. Som produktutvecklare på Vossloh söker han ständigt efter nya sätt att förbättra spårväxelproduktionen.

Det projekt Björn Lundwall arbetar mest med just nu är utveckling och tester av växeldriv Easyswitch som ska återintroduceras efter en tids uppehåll.

Under sina 35 år i företaget har han kunnat se verksamheten expandera. När han började som svetsare år 1982 med en gymnasieexamen från verkstadsteknisk linje var den svenska delen av Vossloh enbart en tillverkningsenhet. I dag utför de allt fler uppdrag med ett helhetsansvar för hur spårväxlarna är utformade, fungerar och installeras. Som samhällsaktör försöker Vossloh också bidra med sin kunskap i omställningen till en effektivare järnväg. Ett led i detta är utbildningar i spårväxelkunskap och utgivningen av Växelboken som kom ut år 2017.

– Det är en av de insatser som jag känner mig mest stolt över, säger Björn.

Utbildning ledde till ny yrkesroll

Även för egen del är det mycket som förändrats sedan han först klev in i verkstaden. Drömmen om att arbeta som svetsare hade han haft med sig sedan högstadiet. Men efter några år ville han komma vidare och prova något nytt. Inspirerad av en kollega sökte han till en teknisk utbildning.

Jag har alltid varit nyfiken på hur saker är konstruerade.

– Jag tog tjänstledigt och kom tillbaka till en ny tjänst som produktionstekniker. Så småningom fick han också rollen som teknikchef. Möjligheterna att växa och utvecklas inom företaget är en stor anledning till att han blivit kvar så länge.

– När jag vill ha förändring säger jag till istället för att sitta och vänta på ett erbjudande. Det är en kultur som han menar råder i hela bolaget.

– Det är väldigt bra stämning i företaget. Inte bara i Örebro där jag arbetar utan överallt. Under alla år Björn Lundwall arbetat i företaget har han aldrig vaknat och känt att han inte velat gå till jobbet.

– Jag kanske hade velat sova någon timme längre ibland men det är en helt annan historia.

Snabb teknisk utveckling

Just nu är Björn Lundwall nyfiken på vad ny teknik kommer att innebära för produktionen. Han sitter i styrelsen för Järnvägstekniskt Centrum i Luleå (JVTC) och följer deras forskningsprojekt med stort intresse.

– Det är jättespännande. Just nu är det väldigt stort fokus på digitalisering och nya sätt att samla in data, analysera dessa och omsätta resultaten i konkreta handlingsplaner för att minimera störningar i trafiken. Vi som konstruerande företag har enorm nytta av att kunna följa produkterna. Snart börjar vi troligtvis bygga in mätsensorer i våra växlar, säger han.

Med nya tekniska lösningar är det möjligt att räkna ut precis hur stort slitaget är per ton och antalet axlar som passerar en specifik korsning.

– Men det kommer såklart att ta ett antal år innan vi är där, avslutar Björn.

Tre frågor till Björn Lundwall

 1. Vad är din bild av Vossloh som produkt- och tjänsteleverantör?
  – Jag är stolt över att jobba på Vossloh. Vi har en bred bas att stå på och den samlade kompetensen är bredare än konkurrenternas, speciellt inom befästningssystem där vi är extremt duktiga.
 2. När känns ditt arbete som mest givande?
  – När jag ser resultat av de projekt jag håller på med. Men det är också givande att se kollegor växa och utvecklas. Det är något jag har haft chans att göra som projektledare.
 3. Vad innebär din arbetsinsats i ett större perspektiv, till exempel för svenska folket?
  – Det ska kunna lita på att tågen kommer fram och att de kommer i tid. Det är en miljöfråga som berör både persontrafik och godstransporter.


Tre egenskaper som behövs för en Product Development Project Leader på Vossloh:

 1. Nyfiken på att ständigt lära sig mer
 2. Positiv och lösningsorienterad
 3. Händig och tekniskt lagd
lll
Provided by Webforum