Hem
Compliance
Ansvarsfullt företagande
Om företaget
Produkter
Projektering och support
Infotek
Referensprojekt
Kontakt
Sök
Logga in

Växelvis installation norr om Lund

Det var ont om tid för förberedande arbeten vid Tornhill. För att hinna med installationen av spårväxlar arbetade entreprenören och Vossloh fram en kreativ lösning. Dessutom han Vossloh lyfta ett 11,5 ton tungt teknikhus.

För att hinna installera spårväxlar trots tidsbrist för förberedande arbeten, förflyttade Vossloh sig mellan de två anläggningsplatserna i Tornhill efter installationen av varje växeldel.

Tornhill

Uppdrag: Installera fyra enkelväxlar och flytta teknikhus.

Plats:
Tornhill, norr om Lund.

Kund:
BCA Entreprenad / Trafikverket.

Vid Tornhill strax norr om Lund ökades kapaciteten med en fjärdedel i oktober år 2017. Då byggde man ut mötesspåren med ytterligare ett förbigångsspår, så att det blev totalt fyra spår.

– Det är en omfattande kapacitetsökning som betyder mycket för tågföringen in och ut genom Lund, säger Ulf A Olsson, som är arbetsledare för Vosslohs Kirowkran och var på plats under kapacitetsförstärkningen i Tornhill.

Lösning på tidsbrist

Det var snålblåst och hällregn en stor del av lördagen då Vossloh levererade fyra stycken enkelväxlar till Tornhill, två med vinkeln 1:15 och två med 1:9 – samtliga med en radie på 300 meter grenspåret.

Entreprenören hade inte tillstånd att börja med förarbetet förrän efter klockan ett på natten. Därför hade de mindre än sju timmar på sig att riva stora mängder kontaktledningar innan befintliga spår kunde monteras ner – och schaktningen till det nya spåret kunde påbörjas.

Genom att Vossloh bytte plats mellan de två anläggningsplatserna efter installationen av varje växeldel, så kunde entreprenören schakta parallellt på de båda platserna.

– Den största utmaningen på platsen var alltså rent logistisk. Det löste vi genom att köra de cirka 800 meterna fram och tillbaka mellan de båda anläggningsplatserna. Vid varje vända fick vi vända arbetsriktningen på kranen. Så många vändningar har vi aldrig gjort förut, normalt sett byter vi bara arbetsriktning en gång, säger Ulf A Olsson.

Vosslohs Kirowkran hjälpte till och flyttade ett teknikhus som var tyngre än någon räknat med – hela 11,5 ton vägde det.

Lyfte teknikhus

Under arbetet fick Vossloh en ovanlig förfrågan från entreprenören: Kan ni göra ett extra lyft och flytta undan ett stort teknikhus?

Teknikhuset var en rejäl pjäs som vägde in på 11,5 ton, flera ton mer än ett teknikhus normalt sett väger. De två grävmaskiner som fanns på plats klarade därför inte av att hantera huset.

– Vi hjälper gärna till om vi har tid och möjlighet. Genom att köra ut på den nylagda växeln så kunde vi komma tillräckligt nära med Kirowkranen. Sedan var det bara att lyfta upp teknikhuset och flytta den cirka fem meter, till vägen där en stor hjullastare kunde ta den. Rent viktmässigt är 11,5 ton inte mycket för Kirowkranen, det tyngsta var att få loss teknikhuset ur sandgrunden som sög fast huset.

Det tog Vossloh totalt 25 minuter att flytta det tunga teknikhuset – inklusive transportsträckan och förberedelser med att fälla ut stödben. Själva lyftet tog bara 15 minuter.

– Entreprenören var väldigt nöjda med att få problemet ur världen. Om vi inte kunnat hjälpa till så hade de varit tvungna att riva en kabelränna för att komma åt och flytta på teknikhuset. Det hade uppskattningsvis tagit åtminstone ett par timmar, säger Ulf A Olsson.

Strax efter klockan ett på lördagsnatten var Vossloh klara med sitt arbete, efter att i effektiv tid ha installerat spårväxlar i elva timmar.

 
 
Fler kundprojekt
lll
Provided by Webforum