Hem
Compliance
Ansvarsfullt företagande
Om företaget
Produkter
Projektering och support
Infotek
Video
Nyheter
Easyswitch
Prefab Dokumentation
Referensprojekt
Kontakt
Sök
Logga in

Ny bok sprider kunskap om spårväxlar

Vossloh delar med sig av sin spårväxelkunskap i nyutgivna Växelboken. Förhoppningen är att den kommer understödja omställningen till en effektivare järnväg.

Att hitta högkvalitativa skriftliga kunskapskällor om järnväg är svårt, för att inte säga omöjligt i många fall. För att minska kunskapsbristen har Vossloh släppt en bok med lärdomar om spårväxlar: Växelboken. Det är en bok för den som vill öka sin förståelse för hur spårväxlar är uppbyggda och fungerar.

– Boken har fått stor uppskattning från alla som sett den. Flera olika skolor vill dessutom ha den som kurslitteratur, säger Björn Lundwall, produktutvecklare och teknisk expert på Vossloh, som har bidragit med kunskap till boken.

Ökad förståelse – och färre problem

Den klimatsmarta järnvägen är en viktig del av ett samhälle där urbaniseringen och klimatförändringen förväntas gå fortare än någonsin. Det talar för att järnvägsutbyggnaden kommer att öka kraftigt de närmsta decennierna. Men med en ökande trafik riskerar även problemen i den svenska järnvägen att öka.

Genom att dela med sig av kunskap i Växelboken hoppas Vossloh att alla i branschen ska börja prata samma språk. Med en ökad förståelse för spårväxlars komplexitet så underlättas samarbetet, vilket kan leda till effektivare installationsprocesser och färre problem i den svenska järnvägen.

Krävs nya strukturer och affärsmodeller

– Spårtekniken i sig är idag välutvecklad. För att komma till rätta med problemen i järnvägen, och samtidigt klara av en ökande trafik, så krävs det att vi istället utvecklar processerna för hur vi arbetar med järnvägen. Och för det krävs det att vi utmanar dagens strukturer och affärsmodeller, säger Bertrand Gryspeert, vd för Vossloh Nordic Switch Systems.

Det gäller bland annat tiden det tar att underhålla järnvägen och installera nya komponenter. I Schweiz byter man exempelvis växlar under fyra timmar långa arbetspass, medan det i Sverige avsätts upp till ett dygn åt samma ändamål.

– För att vi ska lyckas med det även i Sverige så behövs nytänkande, samverkan – och just kunskapsutbyte.

Förkovring och hjälpmedel

Växelboken är lämplig för alla de ingenjörer, entreprenörer, projektörer och andra som på olika sätt arbetar med järn- och spårväg. Boken kan läsas från pärm till pärm för den som vill förkovra sig. Men den innehåller även en begreppslista, lathundar och tabeller för den som behöver ett hjälpmedel till att beställa spårväxlar.

Boken kan beställas av Vossloh eller köpas online:

KÖP BOKEN ONLINE
lll
Provided by Webforum