Hem
Compliance
Ansvarsfullt företagande
Om företaget
Produkter
Projektering och support
Infotek
Referensprojekt
Kontakt
Sök
Logga in

119 spårväxlar installerade vid Oslo S

Efter åtta år avslutas projektet Oslo S. En spårgående kran och detaljplanering månader i förväg gjorde installationen av de sista spårväxlarna snabb och smidig.

Vossloh var på plats under tre dagar i den sista veckan i juni år 2017 för att lägga ut sista spårväxlarna i projektet Oslo S.

Oslo Sentralstasjon

Uppdrag: Prefabricering och leverans av tio enkelväxlar och fem dubbla korsningsväxlar.

Plats:
Oslo.

Kund:
Bane Nor/Baneservice.

Under totalt sex påskhelger och sex somrar sedan år 2009 har Vossloh varit på plats på Oslo Sentralstasjon för att byta ut gamla spårväxlar mot nya växlar, vilka kommer prefabricerade från Vosslohs fabriker i Ystad och Örebro. Sommaren år 2017 installerades till slut den sista spårväxeln i projektet Oslo S.

Leverans två månader i förväg

Under påsken levererade bolaget fem enkelväxlar av standarden 60E1. Och till den sista etappen under juni månad levererade de fem enkelväxlar samt fem dubbla korsningsväxlar – mestadels spårväxlar av den norska standarden S54 och några enstaka 60E1.

S54-växlarna som Vossloh prefabricerat till Bane Nor är utrustade med växeldriven Alstom Met, vilka Vossloh har generalagenturen för i Norge.

– Det var en omfattande leverans med många växeldelar till sommarens installationer, så vi levererade växlarna till Oslo Sentralstasjon två månader i förväg för att logistiken inte skulle krocka med andra projekt, säger Andreas Rydén, Key Account Manager på Vossloh.

Planering nyckeln till framgång

Den största utmaningen med installationen var just logistiken. Eftersom spårväxlarna levererades och lades på perrongen i väntan på installation långt i förväg, så krävdes ordentligt planering.

– För att allt ska bli rätt så måste man planera var man ska börja bygga och var man ska riva. Annars riskerar man att bygga in sig om man river för mycket och inte kommer åt de nyproducerade växlar man behöver. Därför började vi planera påskens installationer redan i höst och sommarens installationer strax innan påsken.

Med Vosslohs Kirowkran är det smidigt att installera spårväxlar trots det begränsade utrymmet vid Oslo Sentralstasjon.

Extremt begränsat utrymme

Det begränsade utrymmet på Oslo Sentralstasjon – med perronger, kontaktledningar, broar och trafik på intilliggande spår – är också en faktor att ta hänsyn till. Men tack vare Vosslohs spårgående Kirowkran, som kan manövreras inom det begränsade utrymmet, gick installationen utan problem. De blev till och med klara lite tidigare än planerat.

– Vår kund Baneservice är väldigt nöjda med vår leverans och med vår Kirowkran – den är mycket effektiv. Med kranens hjälp går installationen väldigt fort. Utan den så hade det inte gått att bygga lika snabbt.

Fredrik Johansson, projektledare för prefab och logistik på Vossloh, ser till att en dubbel korsningsväxel hamnar rätt.

Uppskattad kran

Vosslohs Kirow 1200-kran har använts vid Oslo Sentralstasjon sedan år 2015 och har varit väldigt uppskattad ute på spåret.

– Norrmännen har insett kranens potential, så vi kommer säkert att återvända till Norge med den i andra projekt, säger Andreas Rydén.

Totalt har Vossloh levererat 92 enkelväxlar, 16 dubbla korsningsväxlar och 11 spårkorsningar till projektet Oslo S.

 
 
Fler kundprojekt
lll
Provided by Webforum